Bapao kip of rund

Ingrediënten:

 

Vulling voor kip bapao broodjes

1 kilo kipfilet

4 sjalotjes

2 teentjes knoflook

1 bakje opor mix (toko)

1/2 blok santen (geconcentreerde cocoscrème)

olie

 

 

 

 

Broodjes:

1 kilo bapaomeel (toko) of bloem

6 el suiker

2 zakjes gedroogde gist (of ongeveer 35 gram verse gist)

4 tl zout

500 ml lauw water

 

 

Bereiding:

 

Vulling.

Snijd de kip in hele kleine blokjes en snipper de sjalotjes heel fijn.

Bak de sjalotjes met de knoflook in een beetje olie. Voeg de kip toe en bak goed aan.

Voeg de opor mix toe met een half blok santen en voeg een klein beetje water toe.

Laat de kip gaar worden en zorg dat de vulling niet te nat is.

Dus vooral niet te veel water toevoegen want dan moet het te lang pruttelen om het vocht te laten verdampen.

Wordt het te droog en is de kip nog niet helemaal gaar dan kun je altijd nog wat water toevoegen.

Eventueel nog wat zout toevoegen en de vulling goed af laten koelen.

 

Broodjes:

Maak een papje van de helft van het water, de gist en de helft van de suiker en laat het 5 tot 10 minuten staan. Meng de bloem (ik heb zelf bapaomeel gebruikt dat is fijner en je krijgt wittere broodjes), zout en de overige suiker. Voeg de rest van het water en het gistmengsel toen en kneed het tot een soepel deeg. Je moet minimaal 10 minuten kneden. Is het deeg te nat voeg dan wat extra bloem toe en is het te droog voeg dan eetlepel voor eetlepel wat water toe. Vorm van het deeg bolletjes van ongeveer 60 gram en leg die op een met bloem bestoven bakplaat. De bolletjes bestrooien met wat bloem en afdekken met een stukje plasticfolie. Laat het deeg zo ongeveer 1 uur rijzen.

 

Knip vierkantjes van bakpapier. Ongeveer 10x10 cm.

 

Zet een stoompan op en laat het water alvast aan de kook komen.

 

Neem een bolletje deeg in de hand en vorm met de duim een kuiltje precies in het midden. Vul het kuiltje met voldoende vulling en  vouw de randen naar elkaar toe en maak dat goed dicht. Leg de broodjes met de naad naar beneden op het bakpapiertje. Laat de broodjes nog ongeveer een half uur afgedekt rijzen. Leg de broodjes met 4 of 5 per keer in een stoommandje (ligt er aan hoe groot ze zijn, maar ze gaan nog rijzen tijdens het stomen dus ze moeten niet tegen elkaar aan komen) Laat de broodjes in 11 minuten gaar stomen.

 

Van een kilo bloem en vulling van 1 kilo kip heb ik 26 broodjes gemaakt. De broodjes zijn goed in te vriezen en dan als je ze gaat eten gewoon bevroren in de magnetron warm maken. Het heeft mijn voorkeur om ze te verwarmen in een dikke plastic zak zodat het stoom tijdens het warmen weer in het broodje trekt en de broodjes niet uitdrogen. Ik verpak de broodjes in dikke vrieszakken met een stukje bakpapier ertussen zodat ze niet aan elkaar plakken.

 

Eet smakelijk.

 

 

Je kunt ook een rundvlees vulling maken.

 

Je hebt  als je deeg maakt van 1 kilo bloem ongeveer het volgende nodig:

ongeveer 800 gram magere runderlappen

1 stuk gember wortel van ongeveer 3 cm

1 stengel sereh (citroengras)

1 limoenblad (jeruk purut)

2 sjalotjes

knoflook

halve blok santen

1 zakje pasta voor rendang vlees (toko of Jumbo)

zout

boter of olie.

 

Het vlees in stukjes snijden en aanbakken in boter of olie. De sjalotjes en de knoflook goed fijnsnijden en meebakken als het vlees aangebakken is.

Het vlees afblussen met water. Stuk gember, stengel sereh, limoenblad, santen en rendang pasta toevoegen.

Zout naar smaak erbij.

Het vlees in een paar uur gaar laten worden op een klein pitje.

Als het vlees goed gaar is met de deksel van de pan de pan op het gas laten staan zodat het vocht bijna verdampt is.

Vervolgens het vlees met een vorm fijnwrijven, of je kunt het ook in de keukenmachine doen maar dan wordt het wel heel erg fijn.

Alles bij elkaar moet het een dikke massa worden dus het vocht moet echt verdampt zijn of anders moet je de massa binden met een beetje maizena.

Vulling af laten koelen en er dan broodjes mee maken. Mocht je nog veel pittiger willen dan kun je altijd nog sambal toevoegen maar een zakje rendang pasta geeft al een pittige smaak.

 

Mocht je geen zin hebben om rundvlees een paar uur te laten sudderen kun je het rundvlees ook vervangen door rundergehakt.

Gewoon rul bakken en dan de rest van de spullen erbij doen en even laten pruttelen zodat de kruiden hun smaak goed afgeven. Alleen moet je dan maar heel weinig water toevoegen en ook goed laten verdampen want ook dan moet je een vrij droge vulling hebben.

 

 

 

 

 

Als je in de winkel kijkt zijn er vele smaken bapao broodjes te koop. Ook kip saté. dus je kunt ook een kip saté vulling maken. Of een vulling met rundvlees of varkensvlees. Je kunt nogal wat variaties bedenken dus. Maar mijn voorkeur gaat uit naar rundvlees of kip.

imgp8430.jpg