Beertjesbaksels

Beigli (maanzaad)

 

Bejgli (maanzaadrol)
Dé traditie met kerstmis (maar ook met nieuwjaar en pasen)




250 gr tarwebloem
10 gr gist
1 eetl suiker
5 gr zout
1 ei en 1 eidooier
100 ml melk, lauwwarm
75 gr margarine (geen boter), gesmolten
1 sinaasappel
50 gr rozijnen
2 eetl pálinka (of rum)
125 gr maanzaad
4 eetl vloeibare honing
poedersuiker

Doe de bloem in een kom. Wrijf verse gist erboven fijn en meng de gist door de bloem. Meng ook de suiker en het zout door de bloem. Maak in het midden een kuiltje en voeg het ei en de dooier toe. Schenk de melk en 50 gram boter er bij. Meng alles tot een zacht deeg en laat 15 minuten staan.
Bestrijk het werkvlak met olie en kneed het deeg tot het soepel en elastisch is. Vorm het deeg tot een bal en laat het afgedekt op een warme plaats 1 uur rijzen tot het deeg bijna verdubbeld is.
Boen de sinaasappel, rasp de schil en pers de sinaasappel uit. Meng in een kom de rozijnen met het sap, de rasp en de pálinka en laat ze 1 uur wellen.
Laat het maanzaad in een kom met kokend water 5 minuten wellen en daarna op keukenpapier uitlekken. Kneus het maanzaad in een vijzel en meng het met de honing door de rozijnen. Verwarm het geheel zachtjes tot het meeste vocht verdampt is.
Bestrijk het werkvlak opnieuw met olie en rol het deeg uit tot een lap van 20 x 30 cm en 1 cm dik. Verdeel het maanzaadmengsel erover. Laat aan de randen 1 cm vrij. Rol het deeg stevig op; begin aan een lange kant. Vouw de uiteinden naar binnen en druk ze dicht.
Leg de rol met de naad naar beneden op een ingevette bakplaat en dek de rol losjes af met een met bloem bestoven doek. Laat het deeg weer 1 uur rijzen tot het deeg verdubbeld is.
Verwarm de oven voor op 200 C. Bestrijk de rol met gesmolten boter. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak het brood in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar.
Bestrijk het brood uit de oven weer met boter en bestuif royaal met poedersuiker.
Laat het brood uit de oven op een rooster afkoelen.

Variatie voor de vulling

Neem 150 gr noten en mix die in de keukenmachine tot zeer fijn. Meng met 100 gr suiker en optioneel wat (geweekte) rozijnen.

 

beigli.jpg

 

 

2024  www.beertjesbaksels.nl   globbers joomla templates