Kokosspekjes

Ingrediënten voor ca 20 stuks:

75 gram water

250 gram suiker

1 eetlepel vloeibare glucose

80 gram eiwit

4 blaadjes gelantine

Eventueel smaak- en voedingskleurstof naar smaak.

100 gram kokosrasp

 

 

Bereiding:

Breng het water  met de suiker (1 eetlepel niet gebruiken om siroop van te koken, dit gaat door de eiwitten) en de vloeibare glucose aan de kook en laat dit ongeveer 5 minuten doorkoken.

In de tussentijd de eiwitten met 1 eetlepel suiker helemaal stijf kloppen en de blaadjes gelantine weken in ruim koud water. Schenk de suikerstroop al kloppend in een dun straaltje bij het stijfgeklopte eiwit.

Blijf dit kloppen tot het is afgekoeld.

Los de uitgeknepen blaadjes gelantine op in een beetje heet water en roer dit door het eiwit.

Je kunt het eiwit nu kleuren en een smaakje geven naar eigen keuze.

Zet het eiwit 30 minuten in de koelkast om op te stijven.

Vul een ruime bak met kokosrasp. Doe het eiwit over in een spuitzak met ronde spuitmond en spuit mooie hoopjes op de kokosrasp in de bak.

Knip met een natte schaar het eiwit door. Bedek alle spekjes met kokosrasp en laat ze buiten de koelkast helemaal opstijven en drogen.

 

In plaats van kokosrasp kun je ook fijne tafelsuiker of gekleurde greinsuiker gebruiken.

 

Eventueel kun je het mengel ook in een schaal schenken die je eerst hebt ingevet met een beetje olie (of beter nog leg een stuk bakpapier op de bodem van de schaal.)

Meng 250 gram poedersuiker met 250 gram maizena en strooi een laagje van dit mengsel over het eiwit in de schaal.

Laat het zo buiten de koelkast helemaal opstijven en drogen (duurt ongeveer 12 uur)

Snijd de massa dan met een nat mes in blokjes en haal de blokjes ook weer door het overgebleven poedersuiker mengsel.

Zelf heb ik de massa een keer in een schaal gedaan en later toen het opgesteven was heb ik het uitgestoken met een hartjes uitsteker.

Dus hier kan je ook alle kanten mee op.

 

 

Dus mooie rozetjes spuiten is een optie en in een schaal schenken ook. En je kunt het dan door de poedersuiker met maizena halen of door de greinsuiker of door de kokos.

 

imgp2936.jpgimgp3527.jpg