Beertjesbaksels

Brioche / Chinois

Ingrediënten

  • 400 gram bloem
  • 100 gram roomboter
  • 1/2 el zout
  • 70 gram kristalsuiker
  • 2-2,5 dl lauwe melk
  • 1 stuks ei en eigeel om te bestrijken
  • 20 gram bakkersgist of 1 zakje gedroogde gist
  • 1 portie banketbakkersroom:
  • 2 stuks eidooiers
  • 40 gram suiker
  • 25 gram bloem
  • 1/4 liter melk
  • 1 zakje vanillesuiker

Materialen

  • Springvorm 26 cm, deegroller

Bereiden

Doe de gezeefde bloem in een kom met de suiker, het zout en de gist opgelost in de lauwe melk. Meng hier het ei door en kneed er een homogeen deeg van dat loslaat van de wanden. Voeg daar de in stukjes gesneden boter (op kamertemp.) aan toe en meng ze door het deeg . Laat het deeg een uur rijzen op een warme, tochtvrije plek onder een doek.

Maak intussen de banketbakkersroom:

Roer in een kommetje de eidooiers met de suiker luchtig. Roer hier de bloem doorheen, verdun het mengsel met een scheutje melk. Breng in een pannetje de rest van de melk aan de kook. Voeg al roerend het dooiermengsel toe. Laat al roerend ca 4 minuten koken tot een dikke vla. Laat onder af en toe roeren goed afkoelen. Bestrooi het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ca 1/2 cm dik. Verdeel hier de banketbakkersroom (of andere vulling) over. Rol de lap op en snijd hem in ca 6 stukken van 7 cm. Maak hier een bloemvorm van in de ingevette springvorm. (Gedraaide kant boven als een slakkenhuis.) Leg een doek over de springvorm en laat het nog een uur narijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de Chinois met eigeel en bak hem gaar en goudbruin in ca. 45 minuten.

Bestrijk de afgekoelde Chinois eventueel met wat glazuur, gemaakt van poedersuiker en een paar druppels water.

 

 

EIGEN AANTEKENINGEN:

Het is een erg slap deeg dus zelf voeg ik altijd wat meer bloem toe en omdat ik van erg luchtig brood houd gebruik ik ook meer gist. Zelf gebruik ik altijd 3 gram gedroogde gist per 100 gram bloem. Maar dat is naar smaak, sommige mensen houden van vaster brood, maar een brioche is als je hem koopt ook erg luchtig. 

 

Verder heb ik 75 gram bloem vervangen door 75 gram krentenbroodpoeder. Dit koop ik hier bij een bakwinkel. De winkel heeft ook een website :  http://www.bakboerderij.nl  en je moet even zoeken op krentenbroodpoeder. Als je dit eenmaal gebruikt hebt ben je verkocht, echter door het toevoegen van krentenbroodpoeder krijg je ook al een luchtiger zachter brood dus als ik krentenbroodpoeder gebruik dan neem ik 2,5 gram gist per 100 gram bloem (krentenbroodpoeder telt ook mee voor het gewicht van bloem).

 

Ik gebruik ipv zelfgemaakte banketbakkersroom ook wel instant banketbakkersroom omdat ik daar zelf een beter resultaat mee krijg als ik een dikkere laag banketbakkersroom in het brood wil. Dit komt omdat dat na het opstijven luchtiger is.

Ook is het erg lekker om nog wat extra jam te gebruiken. Brooddeeg na de eerste rijs uitrollen tot een grote lap, dan een laagje (zelfgemaakte) aardbeienjam op de deeglap smeren en daar bovenop een laag banketbakkersroom. Dan oprollen en in stukken snijden en in een bakvorm doen.

imgp3392.jpg

 

 

 

 

2024  www.beertjesbaksels.nl   globbers joomla templates