Beertjesbaksels

Rozijnenbrood

Rozijnen- of krentenbrood

Ingrediënten:
500 gram eiwitrijke tarwebloem
8 gram zout
± 300 gram water
350- 500 gram rozijnen, krenten o.i.d
100 gram krentenbroodpoeder(= broodverbetermiddel met een geurig melange, houdt krentenbrood, suikerbr. e.d. langer vers en geuriger)
15 gram droge gist

Wel krenten of rozijnen 15-30 minuten, het liefst een dag van te voren, in lauw water, afgieten en in een vergiet doen.Minimaal 6 uur laten drogen.Je kunt dit ook nog eerder doen, doe ze dan in een zak in de koelkast, zo zijn ze ± 14 dagen houdbaar. Houd 350 gram tot 500 gram vruchten aan op 500 gram meel. In de machine kun je vaak niet meer dan 150- 250 gram toevoegen aan 500 gram meel.

Doe bloem, gist, krentenbroodpoeder, zout en water in de broodmachine .
Kies een deegprogramma, bv. pizza of kneed met de hand.
Haal het deeg eruit, schakel de machine uit, vorm er een bal van. Laat het deeg afgedekt met ingevet plastic tegen uitdrogen, 10 minuten rusten.
Duw de lucht eruit en werk de krenten of rozijnen erdoor.
Vorm er een brood van leg het in de vorm, dek weer af en laat nog ± 1 uur narijzen.
Bakken: ± 180 º C-± 40-45 min.

 

 

Mijn aantekeningen:

Ik gebruik op deze hoeveelheid bloem maximaal 350 gram rozijnen, als ik meer gebruik dan blijft mijn brood erg klef.

Je moet de rozijnen of krenten echt weken en goed uit laten lekker. Week je ze niet dan krijg je een brood wat heel erg gaat kruimelen.

Zelf gebruik ik op deze hoeveelheid 20-24 gram droge gist. Het brood is dan veel luchtiger, het is maar net wat je lekker vind. ALs je van een erg stevig brood houdt neem je wat minder gist.

Eventueel kun je ook nog amandelspijs toevoegen, maar dat hoeft niet.

Je kunt ook nog in kleine stukje gesneden bigareaux en sucade toevoegen voor een luxe vruchtenbrood voor bijvoorbeeld de kerst of gewoon omdat het lekker is.

Je kunt ook nog hazelnoten in kleine stukje hakken en toevoegen, samen met wat gehakte amandelen.

Je kunt ook nog een paar lepels muesli toevoegen.

 

 

2024  www.beertjesbaksels.nl   globbers joomla templates