Miljonairskoek

Koek:

175 gram bloem

55 gram kristalsuiker (of bruine basterd)

125 gram (room)boter

 

Vulling:

110 gram boter

110 gram lichte basterdsuiker

1 blikje gecondenseerde melk (met toegevoegde suiker)

2 el stroop (kan je eventueel weglaten)

1 zakje vanillesuiker

 

Bovenlaag:

150 gram pure chocolade (hoe donkerder hoe lekkerder)

 

 

Bereiding:
Meng de bloem en suiker en voeg de boter toe (boter op kamertemperatuur). Dit alles mengen tot een soepel deeg.

Verdeel het deeg over de bodem van een vierkante taartvorm (mag natuurlijk ook een andere vorm zijn) en bak de bodem in 20 minuten op 160 graden.

 

Doe al de ingredienten voor de vulling in een pan en verwarm deze op middelmatig voor tot de boter is gesmolten.

Draai het gas laag en laat de vloeistof langzaam (ongeveer 8 à 10 minuten) een caramelkleur krijgen.

Roer af en toe goed door.

Giet de caramelmassa over de bodem en laat deze goed afkoelen.

Smelt als laatste de chocolade (au bain marie, of op niet te hoog vermogen in de magnetron) en v erdeel deze over de caramel.

Laat het geheel in de koelkast afkoelen en snijd het dan in kleine stukjes. (5 bij 5 cm, anders is het echt heel erg machtig)

 

IMGP6214.JPG

 

Zelf gebruik ik melkchocolade voor de bovenlaag, maar dat is maar net wat je zelf het lekkerste vindt.

Ik denk dat ik e rook wel wat meer dan 150 gram op doe, maar dat moet je gewoon even kijken hoe dik de laag is met 150 gram.

Verder dep ik ook altijd het laagje vet nog even van de caramel af (als deze is afgekoeld) voor ik de chocolade erop giet.

Bij mij zit er namelijk meestal een dun laagje vet op als het afgekoeld is.

Gewoon voorzichtig deppen met wat keukenrol.