Beertjesbaksels

Swiss Merengue Botercrème

Een heerlijke botercrème met een basis van eiwitschuim! Dit is een zijdezachte, luchtige crème die niet zo zoet is en daardoor heel geschikt is om er veel lekkere (zoete) dingen aan toe te voegen. Onder het basisrecept staan een paar variaties. Dit recept is voldoende voor een 25 cm doorsnede taart (of 2 lagen bij een 20 cm).
Dit recept staat in de verhouding van 1-2-2, je kunt het ook in de verhouding 1-2-3 maken, dan wordt het iets steviger en kun je het ook makkelijker invriezen. Je kunt met deze botercrème ook rustig afsmeren en dijkjes maken.

140 gram eiwitten
280 gram kristalsuiker
280 gram roomboter, op kamer temperatuur en in stukjes* (of 420 gram voor de 1-2-3 verhouding)
vanille- of citroenextrakt

De eiwitten met de suiker worden au bain marie geklopt, zet dus een kom klaar die boven een pan met heet water past. Doe de eiwitten en de suiker in een kom en klop ze goed door elkaar.
Zet de kom boven de pan met kokend water (au bain marie), blijf kloppen totdat de suiker gesmolten is en het mengsel goed heet is. Haal de kom van het vuur en mix op hoge snelheid totdat het mengsel stijve witte pieken maakt, zo'n 10 minuten.
Doe de boter, in kleine stukjes, beetje voor beetje erbij, terwijl je blijft mixen (op lage snelheid deze keer). Als alle boter opgenomen is in het eiwitmengsel, zet de mixer een stand hoger en klop de crème totdat het er luchtig uitziet. Voeg het extrakt toe, schraap de randen van de kom nog even goed langs en mix de crème nogmaals een minuutje goed door. De meringue crème ziet er nu mooi glad en luchtig uit.
Je kunt de meringue botercrème een week bewaren in de koelkast.

Varianten:
Chocolade: Voeg 75 à 100 gram gesmolten (laat het iets afkoelen) pure chocolade toe als de meringue botercrème klaar is. Mix alles nog even goed door. Je kunt als basis dan de vanille toevoegen aan de crème. Je kunt ook witte- of melkchocolade gebruiken.

Praliné: Voeg een paar eetlepels pralinépasta (groothandel of chocoladewinkel) toe, je kunt ook Nutella gebruiken als alternatief. Mix de crème nog een minuut op hoge snelheid.

Mokka: Voeg 35 ml espresso-koffie toe (oploskoffie met water kan ook prima) en 50 gram gesmolten pure chocolade. Zet de mixer op een lage snelheid terwijl je de koffie en de chocolade erbij doet, nog even rustig doormixen totdat het goed opgenomen is.

Roomkaas: Voeg 100 gram roomkaas toe, Philadelphia of Monchou licht en luchtig.

Citroen: Voeg (zelfgemaakte) lemon curd toe, begin met een eetlepel en daarna toevoegen naar smaak.

Frambozen: Ook heel lekker is om gepureerde frambozen (even door de zeef halen voor de pitjes) toe te voegen. Voeg dan ook wel extra suiker toe voor de friszure frambozen. Je kunt ook gezeefde frambozenjam toevoegen, ook heerlijk en makkelijk :-)

2024  www.beertjesbaksels.nl   globbers joomla templates