Beertjesbaksels

Worstenrboodjes (met soezenbeslag)

Ingrediënten
(22 stuks)

500 g tarwebloem
50 g boter
25 g gist
10 g zout
10 g basterdsuiker
280 g melk (ca. 15 °C)
losgeklopt ei om af te strijken

Voor de worstjes
500 g gemengd gehakt (half-om-half)
25 g ei
60 g paneermeel
150 g soezenbeslag
kruiden naar smaak (optioneel)

Voor het soezenbeslag
50 g melk
25 g boter
snuf zout
25 g bloem
50 g ei

 

Werkwijze

Breng voor het soezenbeslag de melk met de boter aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg onmiddellijk de bloem toe terwijl je goed roert. Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag tot een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft. Neem de pan weer van het vuur en voeg één voor één de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt. Laat afkoelen voordat je het soezenbeslag aan het gehakt toevoegt.

Meng alle ingrediënten voor de worstjes goed door elkaar. Verdeel het mengsel in 22 gelijke porties. Rol van deze porties gelijkmatige pilletjes van ca. 8 cm lang.

Doe alle ingrediënten voor de broodjes in de keukenmachine, behalve het zout en de melk. Gebruik een deeghaak. Laat de machine in de laagste snelheid draaien, voeg bijna alle melk toe en laat rustig mengen, ongeveer 2 minuten. Voeg het zout toe en zet de machine in een hogere draaisnelheid om te kneden, ca. 5 minuten; het deeg is voldoende gekneed als je er een ‘vliesje’ van kunt vormen. Als het nog wat te stijf aanvoelt, kun je nog de rest van de melk toevoegen.
Bol het deeg op tot een mooie strakke bol en laat het zo ca. 30 minuten rijzen.

Verdeel het deeg in kleine stukjes van 40 g. Bol de deegstukjes op en geef ze nog een bolrijs van ca. 15 minuten.

Verwarm de oven voor op 225 °C.

Druk de bolletjes plat en druk ze uit tot ca. 10 cm lang. Leg een worstje op een deegstukje en vouw beide uiteinden van het deeg over de uiteinden van de worstjes een stukje naar binnen. Pak het deeg in de lengte aan de bovenzijde vast, haal dit over het worstje heen en druk het vast op de onderzijde. Maak de sluiting goed dicht. Rol het worstenbroodje tot het gewenste model en de gewenste lengte en leg het met de sluiting naar onder op de bakplaat. Bestrijk de broodjes met ei en laat ze nog 40 minuten narijzen.

Bak de worstenbroodjes in ca. 10 minuten gaar in de oven.

2024  www.beertjesbaksels.nl   globbers joomla templates