Beertjesbaksels

Lukken

Ingrediënten

200g blonde kandijsuiker (kinnekessuiker), 200g kristalsuiker, 250g boter, 4 eieren, 1 shotglas Cognac, 500g bloem

Bereiding

  1. Smelt de boter op een zacht vuurtje. Laat afkoelen.

  2. Meng de twee soorten suiker onder elkaar.

  3. Roer er de volledige eieren onder.

  4. Meng de gesmolten boter en de Cognac onder het beslag.

  5. Zeef de bloem bij het beslag.

  6. Kneed tot een homogeen deeg. Bedek met vershoudfolie en laat een nacht rusten in de koelkast.

  7. Verhit het wafelijzer op de hoogste stand.

  8. Lepel telkens een ruime koffielepel beslag op de hete bakvormen.

  9. Duw dicht en bak 2 minuten 15 seconden à 2 minuten 30 seconden.

  10. Laat afkoelen en harden op een rooster.

  11. Bewaar in een droge afgesloten doos.

 

 

Met nieuwjaar bakten huismoeders in West-Vlaanderen boterwafels voor hun familieleden en om weg te schenken als een geluksbrenger voor het nieuwe jaar. Daarom kregen ze de naam ‘lukken’, geluk wensen, dat in de Westhoek nog steeds gebruikt wordt als je bij iemand thuis nieuwjaar gaat wensen. Met bloem, kristalsuiker, eieren, boter en zout werd met de hand een deeg gevormd. Dat deeg liet men een nacht rusten op een koele plek. De volgende dag werden de wafeltjes gebakken op de Leuvense stoof in een speciaal ovaalvormig ‘lukkenijzer’ met ruitjespatroon.

 

 

2024  www.beertjesbaksels.nl   globbers joomla templates